14.11.2019
Teksti: Laura Pörsti

Miltä tuntuisi asettua elävänä ruumisarkkuun? Pukea päälleen valkea arkkuvaate, kuvitella oman hautaamisensa hetki?

Sitäkin voi kokeilla marraskuun puolivälissä Ars Moriendi -festivaaleilla Helsingissä. Arkun äärelle saattelevat performanssitaiteilijat Tuuli Malla ja Inari Virmakoski.

”Kuolema kannattaa tiedostaa, koska se lisää jäljellä olevan ajan merkityksellisyyttä.”

Ars Moriendi tuo kaupungin sykkeeseen muistutuksen siitä, että kuolema on keskellämme koko ajan. Kerrankin sitä ei tarvitse kieltää eikä kavahtaa.

Tapahtuman ideoijiin kuuluva ryhmätaideterapeutti Kristiina Huotari sanoo, että festivaali haluttiin järjestää, koska kuolemalle ei tuntunut kaupunkiympäristössä olevan luontevaa käsittelytilaa.

”Kuolema kannattaa tiedostaa, koska se kirkastaa elämän lahjaluonteen ja lisää jäljellä olevan ajan merkityksellisyyttä”, hän perustelee.

Itkuvirsiä ja kuolemantansseja

Festivaaleilla kuoleman ajatusta voi lähestyä sellaisesta kulmasta kuin kokee hyväksi. Ars Moriendi tarkoittaa kuolemisen taitoa, ja sitä voi opetella eri tavoin. Kaikkien ei tarvitse asettua ruumisarkkuun.

Story Sharing Caféssa aiheesta jutellaan tuntemattomien kanssa kahvipöydissä, joihin ilmoittaudutaan etukäteen. Itkuvirsityöpajassa harjoitellaan karjalaista itkukieltä ja kirjoitetaan omat itkut. Suomalaisen Kuolemantutkimuksen Seuran järjestämässä paneelikeskustelussa pääsee kuulemaan tutkijoiden näkemyksiä kuolemattomuuden toiveesta.

Festivaaleilla kuoleman ajatusta voi lähestyä sellaisesta kulmasta kuin kokee hyväksi.

Kristiina Huotarin erityistärppi festareille on Tuomiokirkon kryptassa järjestettävät Kuolemantanssit, joihin osallistuva pääsee improvisoimaan liikettä kuolemasta inspiroituen. Idea perustuu kuolemantanssia kuvaaviin freskoihin.

”Niissä eri yhteiskuntaluokkien edustajat tanssivat piirileikkiä kuoleman kanssa. Se muistuttaa, että kuoleman edessä olemme kaikki tasavertaisia”, Huotari sanoo.

Festivaaleilla on varauduttu siihen, että joissakin osallistujissa aihe saattaa herättää raskaita tunteita tai muistoja. Tapahtuman teesalongissa voikin keskustella mieleen nousseista kysymyksistä filosofien ja psykologien kanssa.

Ars Moriendi järjestetään Helsingissä 11.–19.11.2019. Lisää tietoa ja ohjelma: arsmoriendi.fi

Hautaa pelkosi ja päästä irti

Tuleva osallistuu Ars Moriendiin tuomalla tapahtumaan tilan, johon voit haudata kaikki kuolemaan liittyvät pelkosi ja huolesi, ja kirjoittaa edesmenneille ne sanat, joita et ehtinyt sanomaan.

Kaikki mikä syntyy myös kuolee jonakin päivänä. Kuolema on suuri mysteeri, jonka edessä on luonnollista tuntea pelkoa, kunhan kuolemanpelko ei muutu elämänpeloksi. On yhtä monenlaisia kuolemia kuin elämiäkin, ja joskus läheisen kuolema tulee yllättäen. Jos jotain jäi sanomatta, se voi kaihertaa mieltä vielä vuosien jälkeen.

Mikä kuolemassa pelottaa? Mitä jäi sanomatta? Kirjoita lapulle se, mitä et pysty sanomaan ääneen, ja hautaa se Ars Moriendin päätapahtumassa perjantaina 15.11. ja lauantaina 16.11. Tuomiokirkon kryptassa.

Tuleva-median sisällön tarjoavat Henkivakuutusyhtiö Mandatum Life.