19.11.2018
Teksti: Satu Rämö

”Vainajaa ei kenenkään tarvitse pelätä. Hän ei tee kenellekään mitään pahaa.”

Kuolema. Kaikki mitä olet aina halunnut tietää on perusteellinen tietokirja kuolemasta. Se puhuu kuolemasta suoraan, sellaisena kuin se kohdataan.

Teoksessa kuoleman ja surun parissa työskentelevät kertovat asioita, joista tiedämme hyvin vähän, mutta jotka koskettavat meitä kaikkia joskus. Kuinka kivuliasta kuoleminen on? Millaista on saattohoidon arki? Kuka noutaa vainajan? Miltä kuollut ihminen tuntuu? Mikä auttaa vainajan omaisia surussa?

Kirjassa käsitellään kuolemaa myös tavallisen ihmisen näkökulmasta ja kerrotaan eri-ikäisten suomalaisten kokemuksia kuolemasta. Yksi kirjan tarinoista kertoo arjesta sellaisessa lapsiperheessä, jossa toinen vanhemmista tekee kuolemaa parantumattoman sairauden takia. Kirjan lukemisen jälkeen tietää, miten kannattaa toimia, kun tapaa lapsensa menettäneen vanhemman, tai millaisena omaisen elämä jatkuu suuren menetyksen jälkeen. Siitäkin kerrotaan, kuinka puhua vanhemman itsemurhasta vainajan alaikäisten lasten kanssa.

Asiantuntijoiden puheenvuorot, tilastot ja tutkimustulokset vuorottelevat ihmisten omakohtaisten tarinoiden kanssa ja muodostavat yhdessä tasapainoisen lukukokemuksen, jossa kuolemaan liittyvien asioiden raskaus ja näkökulmien valaiseva runsaus vuorottelevat.

Kirjaa lukiessa nousee silmiin kyyneleitä ja mieleen lisää kysymyksiä.

Kuolema. Kaikki mitä olet aina halunnut tietää vastaa niihin kaikkiin ja onnistuu siksi lisäämään lukijan turvallisuudentunnetta. Koska sitähän eniten pelkää, mistä ei mitään tiedä

Kuolema. Kaikki mitä olet aina halunnut tietää. Henna Mäkelin. Kustantamo S&S 2018.