22.10.2019
Teksti: Satu Rämö

– Hmm… mitähän vielä.

Vedän yli kohtia muistilapustani.

– Voinko laittaa Faceen ja blogiin julkisen ilmoituksen sitten kun, siis sitten kun...

–...kun mä kuolen, Tiina täydentää lauseeni.

– Joo voit ja varmaan ihan hyvä, mutta pidä huoli että läheiset saa tiedon ensin.

Vaimoni vasen rinta ja muuta sairasta on Mikko Within omakohtainen kertomus elämästä syöpäsairaan vaimon puolisona.

Mikko ja Tiina opiskelivat molemmat Oulussa. He tapasivat, rakastuivat, menivät naimisiin ja saivat kolme lasta. Tiina opetti läheisellä ala-asteella lapsia, Mikko johti Nokialla ohjelmistotiimejä. Perjantaisin käytiin Prismassa.

Kaikki oli hyvin, kunnes vaimolla todettiin rintasyöpä ja kuukausi sen jälkeen munasarjasyöpä. Lapsista nuorin oli tuolloin vasta 3-vuotias. Kahdeksan vuotta kestäneiden lukuisten raskaiden hoitojen, leikkausten ja kontrollikäyntien jälkeen Within vaimo kuoli.

Puolison kuoleman jälkeen With alkoi kirjoittaa koetusta syöpäarjesta kirjaa selvitelläkseen omia ajatuksiaan. Hän oli huomannut, että syövän kanssa elämisestä ja syöpään kuolemisesta pitäisi puhua enemmän. Etenkin arkea kannattelevan lähiomaisen voi olla vaikea löytää kuuntelijaa.

Vaimoni vasen rinta ja muuta sairasta on arvokasta vertaistukea sairausarkea eläville – sekä sairastuneelle että läheisille. Kirja kertoo, mitä lapsiperheen kohtaama syöpä ja kuolema voivat konkreettisesti tarkoittaa. Omien kokemustensa kautta Mikko With näyttää, että syövästä huolimatta elämä voi olla hyvää.

”Kuolema ei lopeta elämää vasta kuin sinä kuuluisana viimeisenä päivänä.”

Vaimoni vasen rinta ja muuta sairasta. Mikko With. Myllylahti 2019