25.02.2019
Teksti: Annukka Oksanen

Yhdessä sovitun eroprosessin maksut ovat kohtuulliset, mutta sopuisassakaan erossa ei kannata mennä halvimman kautta. Asiantuntija-apua kannattaa käyttää ainakin omaisuuden, eli tyypillisesti asunnon, osituksessa ja mahdollisten sopimusten tarkastamisessa. Jos kumpikaan ei lunasta yhteistä asuntoa, juristia ei välttämättä tarvita.

Riitaisen eron kustannuksissa ei ole ylärajaa. Kun riitely menee järjen edelle, kulut nousevat ja avioeroprosessi voi valituskierroksineen kestää vuosia.

ESIMERKKIPARI A

Liina ja Heikki: Sopuisa ero satasilla

Liina ja Heikki päättävät yhdessä erota. Avioerohakemuksen jättäminen käräjäoikeuteen maksaa 200 euroa. Sen maksaa hakemuksen jättävä Liina, ja Heikki maksaa hänelle oman osuutensa. Kuuden kuukauden harkinta-ajan kuluttua annettava tuomio avioerosta maksaa 100 euroa.

Ero on sopuisa. Pariskunta pystyy sopimaan keskenään omaisuuden jaosta ja siitä, kumpi saa yhteisen asunnon. He tarkistuttavat osituksesta laatimansa sopimuksen juristilla. Juristi huomaa, etteivät Liina ja Heikki ole sopineet maksuaikataulua suoritukselle, jolla Heikki lunastaa Liinan pois yhteisestä asunnosta. Juristi huomauttaa myös, että pankin kanssa pitää sopia Liinan nimen poistamisesta asunnon lainavastuusta.

Juristien tuntipalkkiot vaihtelevat, mutta 248 euroa tunnissa (200 euroa + alv 24 %) on hyvä perusta laskelmille. Perussopimuksen tarkastaminen voi hoitua jopa vartin puhelinneuvonnassa.

ESIMERKKIPARI B

Sirpa ja Matti: Riitaisan eron hinnalla rajana taivas

Sirpa haluaa eron, Matti ei. Sirpa jättää avioerohakemuksen käräjäoikeuteen ja maksaa siitä 200 euroa. Matti haluaa, että eroa hierotaan juristien välityksellä. Kumpikin hankkii oman juristin, mutta sopua ei löydy. Juristit voivat käyttää tähän tunteja tai päiviä. Molemmilta juristeilta kuluu taustatöihin ja neuvotteluihin tässä tapauksessa kahdeksan tuntia, mikä maksaa 1 968 euroa eroajaa kohti.

Sopua ei synny. Matti hakee pesänjakajan ositusta varten. Hän maksaa hakijana siitä käräjäoikeudelle 250 euroa.

Pesänjakajan suorittama ositus maksaa tyypillisesti 1 500 euroa. Hinta muodostuu pesänjakajan palkkiosta ja eroavan parin juristien palkkioista. Kumpikin vastaa puoliksi pesänjakajan palkkiosta ja kokonaan oman juristinsa kuluista. Sirpalla ja Matilla on niin paljon erimielisyyksiä, että pesänjako tulee lopulta maksamaan kummallekin osapuolelle 15 000 euroa.

Jos Sirpa tai Matti on ositukseen tyytymätön ja päättää valittaa siitä oikeuteen, on kuluissa rajana vain taivas. Oikeudenkäynteihin saa käytettyä helposti kymmeniä tuhansia euroja. Käräjäoikeuden jälkeen voi aina valittaa hovioikeuteen, jonka jälkeen voi hakea lupaa valittaa korkeimpaan oikeuteen. Valituskierroksineen prosessi kestää vuosia.

Käräjäoikeudesta haettava lopullinen erotuomio maksaa 100 euroa.

Jutun asiantuntijana käytettiin asianajaja Sanna Svahnia Svahn-asianajotoimistosta.