25.02.2019
Teksti: Annukka Oksanen

Kotivakuutus 141 euroa vuodessa. Sähkö 6,55 c/kwH. Asukaspysäköinti 13 euroa kuukaudessa.

Summat eivät ole isoja, varsinkaan kun ne jakautuvat kahden aikuisen kesken, mutta avioeron jälkeen kulut jäävät yhtäkkiä yhden maksettavaksi. Avioerossa tulot puolittuvat, mutta menot pysyvät lähes ennallaan. Joskus ne jopa kasvavat.

Avioeron jälkeen oma talousbudjetti pitää miettiä uusiksi. Kerran maksettavat menot kirpaisevat avioeron yhteydessä, mutta ratkaisevaa on se, että kuukausittainen taloudenhallinta on laadittu kestävälle pohjalle.

Realiteetit määrittelevät uuden arjen

Pääkaupunkiseudulla asuvat nelikymppiset Niina ja Mikko eroavat.

Niinalla ja Mikolla on kaksi alle kouluikäistä lasta, joille sovitaan yhteishuoltajuus. Lapset asuvat vuoroviikoin äidin ja isän luona. Niina ja Mikko sopivat myös, että he hoitavat lasten elinkustannukset yhteisvastuullisesti eli elatusapua ei makseta.

Heti avioerohakemuksen jättämisen jälkeen Niina ja Mikko alkavat selvittää omaisuutensa ositusta. Ensimmäiseksi he käyvät läpi, miten asuminen järjestetään. Niinan 3 300 euron ja Mikon 2 800 euron bruttopalkka ei riitä maksamaan asuntolainaa 70 neliön kerrostaloasunnosta Helsingissä.

Pankkikaan ei usko, että kumpikaan heistä pystyisi suoriutumaan lainasta yksin. Pankki on yleensä aina mukana eron asumisjärjestelyissä, jos eroavalla parilla on asuntovelkaa.

Asunto on onneksi molempien nimissä. Niina ja Mikko myyvät asunnon ja saavat siitä 4 933 euroa neliöltä, mikä oli loppuvuoden 2018 keskimääräisen neliöhinta Helsingissä. Asunnon 345 310 euron hinnasta menee 1,8 prosenttia eli 6 215 euroa välityspalkkioon ja 200 000 euroa vanhan asuntolainan maksuun. Niinalle ja Mikolle jää kummallekin 69 500 euroa.

Irtaimiston Niina ja Mikko saavat jaettua suhteellisen sopuisasti, joten he välttyvät pesänjakajan käyttämiseltä.

Sekä Niinalla että Mikolla menee noin 10 000 euroa muuttokuluihin ja uuden kodin hankintoihin, kuten huonekaluihin ja keittiötarvikkeisiin. Lapsillekin on hankittava vaatteita ja varusteita kahteen kotiin.

Muuton jälkeen molemmille jää 59 500 euroa, mikä on hyvä pesämuna uutta asuntoa varten.

Tilantarve on lasten takia melkein sama kuin ennen eroa.

Tulot eivät kuitenkaan riitä entisen kokoisen asunnon ostamiseen samalta alueelta: 20 vuoden ja 250 000 euron lainanhoitokulut olisivat noin 1 300 euroa kuukaudessa. Se on molempien bruttotuloille liikaa, kun päälle lasketaan yhtiövastike ja muut kuukausimenot kotivakuutuksineen, pysäköinteineen, nettiliittymineen ja harrastuksineen.

Niina ja Mikko päätyvät etsimään asuntoja hieman halvemmalta seudulta, sillä tilantarve on lasten takia melkein sama kuin ennen eroa.

Molempien talouksien ruokakulut pienenevät hieman. Perhe käytti yhdessä ruokaan 700 euroa kuussa, ja nyt yhden aikuisen taloudessa ruokaan menee 450 euroa kuukaudessa. Ruokabudjetit ovat hieman yli keskiarvojen, koska Niina ja Mikko ostavat kotiin usein noutoruokaa.

Ulkomaanmatkoihin ei tulevana kesänä ole varaa, sillä eron tuiskeessa lomakassan kerryttäminen unohtui. Lapset ovat kummallakin vanhemmalla kaksi viikkoa: Mikko vie lapset vanhempiensa mökille ja Niina suunnittelee lomailua kotona Helsingissä.