15.04.2019
Teksti: Anne Salomäki

Ensimmäisillä treffeillä ei tarvitse vielä puhua rahasta – eikä seuraavilla tai sitä seuraavillakaan. Psykologi Jaana Ojanen Väestöliiton terapiapalveluista huomauttaa, että parisuhteita on monenlaisia, eivätkä kaikki edes tähtää yhteiseen talouteen tai ikiaikaiseen yhdessäoloon.

”Kun puhutaan tapailusta tai seurustelusta, en näe syytä keskustella raha-asioista hirveän vakavasti”, Ojanen toteaa. ”Raha tulee vastaan sitten, kun alkaa olla yhteistä kulutusta. Paljon riippuu siitä, millaiset odotukset parisuhteelle on.”

Vakavassa parisuhteessa raha-asiat nousevat pinnalle yleensä viimeistään sitten, kun arkeen alkaa liittyä jaettavia kuluja. Ojasen mukaan tämä ei välttämättä edellytä yhteen muuttamista, vaan voi tarkoittaa vaikka viikoittaisia ravintolalaskujen jakamisia.

”Raha tulee vastaan sitten, kun parilla alkaa olla yhteistä kulutusta.”

Ojanen neuvoo ottamaan rahan puheeksi jossakin luontevassa tilanteessa. Jonkin yksittäisen raha-asian hoitaminen voi toimia näppäränä aasinsiltana aiheeseen.

”Tilanteen on hyvä olla kahdenkeskinen ja rento, ilman jännitteitä. Mitä kinkkisemmästä aiheesta keskustellaan, sitä tärkeämpää on, että kumpikin keskustelija on virkeä ja hyväntuulinen.”

Pankkitili tärkeysjärjestykseen

Käytännön vinkki psykologilta on muistaa minä-muodon käyttö. Se pätee muulloinkin kuin rahasta puhuttaessa.

”Sinä-muoto kuulostaa helposti syyttelevältä ja hyökkäävältä, ja silloin keskustelu helposti päättyy näihin fiiliksiin”, Ojanen toteaa.

Ojasen mukaan ei ole yhtä ja oikeaa vaihetta tai tapaa puhua rahasta, se riippuu persoonasta ja parisuhteen dynamiikasta. Yleisesti hän kuitenkin kannustaa ottamaan rahan puheeksi silloin kun se alkaa mietityttää. Asioiden sanominen ääneen parisuhteessa auttaa parhaan mahdollisen keskusteluyhteyden luomisessa.

Minä-muodon käyttö pätee myös rahasta puhuttaessa.

Ojanen muistuttaa myös joustavuuden tärkeydestä. Niin rahan kuin minkä tahansa parisuhteeseen liittyvän erimielisyyden kanssa pitää miettiä, millaisiin kompromisseihin kukin on valmis. Silloin on syytä tarkastella myös omaa arvojärjestystään.

”Jos asia on toiselle äärettömän tärkeä, voi miettiä, mikä hinta on omalla joustamisella tai joustamattomuudella.”

On aivan mahdollista, että raha jopa kaataa suhteen – mutta silloinkin syy on todennäköisesti vielä syvemmällä.

”Onhan meitä moneen lähtöön, ja jollekin raha voi olla syy päättää suhde. Sanoisin kyllä, että tunneyhteyden puuttuminen on keskeisin asia. Jos se rapautuu, alkaa koko parisuhdekin rapautua.”