17.11.2018
Teksti: Laura Friman

Miltä eläkkeelle jääminen tuntui?

Jäin johdon sihteerin virastani lopullisesti eläkkeelle lähes vuosi sitten. Sitä edelsi kahden vuoden pehmeä lasku, jolloin olin osa-aikaeläkkeellä ja tein 65-prosenttista työaikaa. Ratkaisu oli ihan huippu, sillä neljänkymmenen hektisen työvuoden jälkeen koin siirtymävaiheen tarpeellisena. Myös työnantaja suhtautui siihen hyvin.

Minusta tuntuu, että jos olisin jäänyt eläkkeelle kertalaakista, olisin voinut pudota hetkeksi mustaan aukkoon. Elämänmuutos on niin iso.

Työnteko eläkkeellä

Eläkkeellä ollessaan voi hyvin jatkaa työntekoa ja eläkeaikanakin tehty työ kasvattaa eläkkeen määrää. Miten työntekoa eläkkeellä verotetaan ja miten se vaikuttaa eläkkeeseen? Lue lisää »

Mikä eläkkeellä yllätti?

Totuin elämään uravuodet kellon armoilla: minun sukupolveni eli työkulttuurissa, jossa jousto ja etätyö olivat vielä vieraita ilmiöitä. Siitä rumbasta irrottautuminen vei aikaa.

Vasta jälkikäteen tajuan, että taisin pelätä tylsyyttä ja hiljaisia hetkiä. Siksi täytin kalenterini ensimmäisen puolen vuoden ajan liiallakin tekemisellä. Vasta nyt olen oppinut makaamaan sohvalla ja tarkkailemaan pihapuun oravia.

Mitä eläke on mahdollistanut?

Vapaus antaa paljon. Voin lähteä jumppaamaan tai mökille milloin tykkään, ja on hienoa, että voin viettää aikaa lapsenlapseni kanssa hänen koulupäivänsä jälkeen. Minun ikäisilleni iso juttu on myös vanhenevista vanhemmista huolehtiminen. Äitini ja hänen puolisonsa ovat yhdeksänkymppisiä, ja nyt ehdin vihdoin auttaa heitä ja viettää kunnolla aikaa yhdessä. Ennen juttutuokiot olivat hätäisiä.

Tapaan myös aktiivisesti ystäviäni. Vaikka työ jäi, parhaat työkaverit eivät. Heidän kanssaan tapaamme edelleen. Naiset taitavat olla keskimäärin miehiä taitavampia pitämään yllä ystävyyssuhteita työpaikan ulkopuolella. Niiden vaaliminen onkin tärkeää.

Mistä unelmoit tulevaisuudessa?

Pidän tavallisesta arjesta, joten en odota kummoisia. Riittää, kun oppisin paremmaksi ruoanlaittajaksi!

Golfaan, ulkoilen ja luen paljon, ja toivon tietysti, että saisin pysyä terveenä. Salainen haaveeni on ilmoittautua kalligrafiakurssille ja oppia piirtämään täydellistä viivaa.